eduroam тренинг

Сви данас доступни напредни ИТ сервиси захтевају инфраструктуру за аутентификацију и ауторизацију (ААИ). ААИ концепт се заснива на модуларности - омогућава повезивање нових сервиса у већ постојећи систем. Циљ овог тренинга је да учеснике упозна са eduroam и иАМРЕС услугама, као и са једноставним начином инсталације и конфигурације свих елемената (базе са корисничким налозима и RADIUS сервера) неопходних за креирање скалабилне ААИ инфраструктуре. Тренинг обухвата следеће теме:

  • упознавање са eduroam и иАМРЕС услугама,
  • инсталација и конфигурација OpenLDAP софтвера за креирање система за менаџмент идентитета,
  • инсталација и конфигурација FreeRADIUS софтвера за имплементацију RADIUS сервера и употребу у оквиру eduroam услуге. 

Овај тренинг ће бити организован у четвртак 28. априла, као наставак иницијативе АМРЕС-а која за циљ има повећање броја институција повезаних на eduroam услугу, а реализован је у сарадњи са Campus Best Practice таском у оквиру GEANT4-1 пројекта. Тренинг је намењен администраторима АМРЕС корисника и састоји се од теоретског и практичног дела. За практични део тренинга потребно је да понесете ваш рачунар. Како бисте у потпуности могли да учествујете у тренингу потребно је да имате инсталиране: VirtualBox и putty. Учесници ће добити сав неопходан материјал који ће им олакшати вежбу.

Као резултат тренинга очекује се бољи ниво разумевања ААИ концепта кроз примену у eduroam услузи. Тренинг је осмишљен за администраторе који раде или ће радити на имплементацији RADIUS сервера, као и за оне који желе да стекну или учврсте своје знање. Број места је ограничен на 25, па је потребно благовремено обезбедити учешће. Регистрација ће бити отворена до уторка, 26. априла. За сва додатна питања можете нам се обратити на helpdesk@amres.ac.rs.

 

РЕГИСТРАЦИЈА

Време одржавања:

09:00 - 17:00
28. април 2016.

Место одржавања:

Рачунски центар Електротехничког факултета у Београду
Булевар краља Александра 73а 
Павиљон Рашовић, I спрат, лабораторија 26

 

Агенда

09:00 - 11:00   Увод, Упутство за FreeRADIUS и LDAP конфигурацију, Cookbook
11:00 - 11:30   Пауза
11:30 - 13:30   Први део тренинга
13:30 - 15:00   Пауза
15:00 - 17:00   Други део тренинга