Пројекат повезивања основних и средњих школа на АМРЕС мрежу

 

Академска мрежа Србије (АМРЕС) је у сарадњи са Министарством трговине, туризма и телекомуникација и Министарством просвете, науке и технолошког развоја, покренула пројекат под називом „Развој ИКТ инфраструктуре у установама образовања, науке и културе“. Циљ је да све основне и средње школе у Србији добију приступ интернету преко Академске мреже Србије.  С обзиром да је реч о великом и сложеном пројекту, потребно је да се управе свих школа упознају са предностима али и обавезама  повезивања на АМРЕС рачунарску мрежу.

 

  •  Шта наша школа добија повезивањем на АМРЕС рачунарску мрежу?

Ученици добијају приступ поузданом и сигурном интернету. Сав саобраћај се филтрира, што значи да је онемогућен приступ сајтовима који садрже порнографију, педофилију, коцкарске игре и промовисање криминала. У сваком тренутку доступна је и наша корисничка подршка за проблеме у функционисању мреже. Такође, добијате и право коришћења бројних АМРЕС услуга које можете пронаћи на нашем сајту

 

  •  Колико кошта повезивање и коришћење интернета преко АМРЕС мреже?

Трошкове повезивања сноси АМРЕС који је за ту намену добио средства из буџета Републике Србије. АМРЕС  не наплаћује школама  коришћење интернета. Међутим, инсталацију и одржавање комплетне локалне информационо-комуникационе опреме унутар објеката, финансира сама школа. Такође, школе немају право да својим ученицима, запосленима или трећим лицима наплаћују коришћење АМРЕС мреже и сам приступ интернету.

 

  •  Како се наша школа може пријавити за овај пројекат?

Одлуком Министарства просвете, науке и технолошког развоја и Министарства трговине, туризма и телекомуникација, све основне и средње школе у Србији су обухваћене овим пројектом и самим тим имају право да се повежу на АМРЕС рачунарску мрежу. Да би убрзали процедуру, било би добро да ваша школа попуни захтев који се налази на нашем сајту https://www.amres.ac.rs/institucije/kako-postati-amres-korisnik .

 

  • Наша школа већ користи и плаћа интернет једном од провајдера. Инфраструктура је већ постављена и шта са тим? Да ли се она може искористити и за повезивање на АМРЕС мрежу?

Школа се може одрећи старе Интернет конкције другог провајдера и по истом телефонском броју повезати на АМРЕС мрежну инфраструктуру. У вези с тим, стручни тимови Телекома не врше никакву процену на лицу места, већ је то искључиво одлука школе (о одлуци нас увек можете обавестити на имејл наведен испод).

Исто тако, стручни тимови Телекома задужени су за инсталатерске радове који се тичу повезивања школе на Интернет. За све инсталатерске радове који се тичу кућне инсталације школе задужена је школа.

 

  • Ко ће све моћи да користи рачунарску мрежу АМРЕС у школи?

АМРЕС мрежу имају право да користе сви ученици и запослени у школама у Србији. Каква ће бити политика коришћења, зависи од одлуке одговорних лица, односно става управе школе.  Приступ мрежи могу да имају рачунари из кабинета за информатику, али и они који се налазе код особља школе (директор, секретар, шеф рачуноводства и др.). Коришћење интернета  може бити омогућено и преко „wi-fi” сигнала.

 

  • Уколико дође до неког квара на уређају и уопште на мрежи, ко је надлежан за решавање проблема?

Проблеме и кварове који се догоде на мрежи изван школе (укључујући и уређај који је Телеком Србија поставио за успостављање везе), решаваће стручњаци АМРЕС и Телекома Србије. За одржавање мреже, сервера, рачунара и комуникационе инфраструктуре унутар објекта надлежна је сама школа.

 

За сва додатна питања, можете нас контактирати на:  helpdesk@amres.ac.rs или позивом на телефон: 011/7158-954