"eduroam" тренинг у Јерменији

Академска мрежа Србије је учествовала на „eduroam“ тренингу који је одржан у главном граду Јерменије, Јеревану. Стручњаци АМРЕС су колегама из Јерменске националне мреже за истраживање и образовање (АСНЕТ-АМ) представили своја искуства у развијању и подршци „eduroam“ сервиса.  Тренинг су организовали  „GÉANT Learning and Development“ тим и „Eastern Partnership Connect“, са циљем да се олакша и убрза приступ „eduroam“ сваком кориснику у Јерменији.

Инжењер АМРЕС Марко Еремија је представио своја искуства у имплементацији „eduroam“ сервиса, презентујући учесницима и корисне информације у функционисању ове атрактивне услуге. Он је јерменским колегама презентовао  новине у конфигурацији РАДИУС сервера,  који се у оквиру једне институције могу применити код  „eduroam“ сервиса.

Током дводневне обуке организовано је предавање експерата „GÉANT“ на тему изградње капацитета „GN4-2“, а чији план (експертизу) су обезбедили тимови Пројекта о поверењу и идентитету и Мулти доменима уз велику подршку српске (АМРЕС) и хрватске академске мреже (CARnet).

Тренинг у Јеревану је осим гостију из Србије и Хрватске окупио више од 50 учесника из различитих јерменских научних институција и земаља партнера „Eastern Partnership (EaP)“, а под  покровитељством међународне конференције за рачунарство и информационе технологије (CSIT).