АМРЕС мрежа доступна у 50 градова Србије

 

Стручњаци Академске мреже Србије повезали су 50 градова на АМРЕС рачунарску мрежу, па су факултети, школе, библиотеке и институти у тим местима добили приступ сигурном и поузданом интернету. Само од јануара до децембра 2016. године, сигнал АМРЕС мреже пуштен је у Врбасу, Бечеју, Апатину, Инђији, Руми, Шиду, Сремској Митровици, Вршцу, Лозници, Смедереву, Пожаревцу, Младеновцу, Горњем Милановцу, Параћину, Зајечару, Неготину, Кладову, Пријепољу, Ивањици, Рашки, Сјеници, Тутину, Прокупљу, Димитровграду, Медвеђи, Бујановцу и Прешеву. У свим овим градовима, студенти, ученици и научни радници сада имају могућност да користе бројне сервисе и атрактивне АМРЕС услугама. И то потпуно бесплатно!
Паралелно са повезивањем нових корисника, инжењери АМРЕС су обављали и радове на одржавању постојеће мреже. Замењени су дотрајали комуникациони уређаји и инсталирана нова опрема. Обављени су сложени радови на кичми АМРЕС мреже која обухвата међуградске и градске оптичке везе. Повећана је стабилност мреже за више од 20 одсто.
У сарадњи са Министарствима трговине, туризма и телекомуникација и Министарством просвете, АМРЕС је покренуо пројекат под називом „Развој ИКТ инфраструктуре у установама образовања науке и културе“. Циљ овог великог пројекта је да се у 2017. години на АМРЕС рачунарску мрежу повежу све основне и средње школе у Србији – њих 1812! Након тога, сваки ученик и студент, ма у ком месту да се школују, имаће приступ интернету преко АМРЕС мреже.