АМРЕС - Члан радне групе за развој дигиталних вештина

Заменик директора Академске мреже Србије, Милан Тошић, присуствовао је састанку Радне групе за израду Предлога стратегије развоја дигиталних вештина. На првом скупу овакве врсте, одржаном 28. Јуна 2018. године, представљен је план за повећање компјутерске писмености грађана, већу употребу рачунара и интернета као и подизање свих врста дигиталних вештина.

Последња истраживања показују да је у Србији скоро сваки други становник (51 одсто) старији од 15 година компјутерски неписмен, док свега 14,8 процената грађана уме функционално да користи рачунар.

На састанку Радне групе којом  председава Татјана Матић, државни секретар у Министарству трговине, туризма и телекомуникација, наглашено је да развој нових технологија диктира прилагођавање традиционалних струка и вештина дигиталном окружењу, те да ће у будућности већина послова захтевати дигиталне вештине.

 - Грађанима су потребне дигиталне вештине, не само на послу, већ ради коришћења нових услуга као што су е-управа, е-трговина и друге – рекла је Татјана Матић.  – Ове услуге им могу битно олакшати живот, а које ће им бити недоступне уколико не овладају дигиталним вештинама.

Осим АМРЕС, чланови Радне групе за израду Предлога стратегије развоја дигиталних вештина су и представници Министарства трговине, туризма и телекомуникација, Министарства просвете, Министраства државне управе, Српске академије наука и уметности, Електротехничког и Филолошког факултета у Београду, Математичке гимназије и Истраживачке станице Петница.