Двадесет година Интернета у Србији

У Ректорату Универзитета у Београду, одржана је свечаност поводом обележавања 20 година од доласка интернета у Србију. Сада већ давног 27. фебруара 1996. године у 11:50 часова, Рачунарски центар Универзитета у Београду (РЦУБ), у сарадњи са провајдером „Телефонија“ (некадашњи Беотелнет) повезао је Академску мрежу на интернет. Тада је и званично почела ера коришћења те технологије у нашој земљи.

Великом јубилеју који су организовали Академска мрежа Србије (АМРЕС), Универзитет у Београду, Електротехнички факултет и Друштво информатичара Србије присуствовале су многобројне  званице из научног и јавног живота.

Окупљенима  су се прво обратили проректор Универзитета у Београду, проф. др Иванка Поповић, проф. др Вера Дондур из Министарства просвете науке и технолошког развоја и Татјана Матић, државни секретар Министарства трговине, туризма и телекомуникација.

О пионирским данима Академске мреже на интернету говорио је  декан Електротехничког факултета проф. др Зоран јовановић, док је  развој Академске мреже кроз европске интеграције представио директор РЦУБ др Славко Гајин.

Колики је значај Академске мреже Србије објаснио је директор АМРЕС др Милош Цветановић. Приступ интернету преко АМРЕС мреже данас остварује око 200 образовних и научних институција у Србији, а до краја године тај број ће бити много већи. Циљ Министарства трговине, туризма и телекомуникација и Академске мреже Србије је да свака школа и образовна институција у нашој земљи добије приступ широкопојасном интернету.