Први рођендан ћириличког .СРБ домена

Ћирилични интернет домен .СРБ "прославио" је свој први рођендан. Од 27. јануара 2012. када је уведен, до краја јануара 2013. године регистровано је више  од 6.800 назива овог домена. Регистрованих назива .RS домена тренутно има преко 77.000, што значи да је .СРБ домен достигао скоро 10% свог "старијег брата", и то је задовољавајући резултат с обзиром на незахвалан положај ћирилице у нашем друштву.

Поштујући уставно право грађана Србије да званично писмо могу да користе и за интернет домене, наша земља се сврстала у групу од 23 држава света која поштују своја национална писма. Тренутно у свету има 33 домена са интернационалним називима (IDN) који нису написани енглеским алфабетом.

Наш .СРБ домен има једну посебну предност - он је једини интернет домен на свету који омогућава да се адресе сајтова пишу онако како се и изговарају. Захваљујући особености српске ћирилице да једном гласу одговара једно слово, адресе са .СРБ доменом се, за разлику од мноштва домена на енглеском алфабету, недвосмислено изговарају управо онако како су и написане. Слободна регистрација .СРБ домена почела је 1. августа 2012. и од тада може свако, како у Србији, тако и у дијаспори, да своје име и презиме, породично презиме или надимак, назив своје организације или компаније, или било који други појам који га подсећа и повезује са Србијом, региструје као интернет домен на ћирилици, са .СРБ на крају.

Академској мрежи Републике Србије поверено је управљање АК.СРБ доменом.